Uusia apuveneitä Pirkanmaalle

Pirkanmaalle tulee kaudelle 2017 kaksi uutta apuvenettä. Apuvene tarkoittaa pientä venettä, jonka pääasiallisena tarkoituksena on tukea toisen aluksen toimintaa. Veneiden hankintahinta on noin 50 000 euroa / kappale varusteineen, josta Pirkanmaan yhdistyksen omavastuuosuudeksi jää hieman reilut 7000 euroa per vene, eli yhteensä 14 000 euroa.

Lisäksi veneille on hankittava lain mukaan jarrulliset trailerit, joiden kustannukset on noin 1500 euroa / kappale.

Tämän vuoksi Pirkanmaan yhdistys etsii tukioita toiminnalleen, jotta uusalushankintojen menot saataisiin katettua.

Minkälaisia veneitä tulee?

Uuden pelastusveneen tekniset tiedot ovat seuraavanlaiset

– Veneen pituus: 4,8 m
– Veneen leveys: 2,0 m
– Arvioitu kokonaispaino varusteilla: n. 600 kg
– Moottori: perämoottori Suzuki DF60
– Huippunopeus: > 27 kn
– Rakennusmateriaali: kokonaan polyeteenistä valmistettu runko ja kansirakenteet
– CE-hyväksyntä: C-luokka
– Ammattiveneohjeiston hyväksyntä: C-luokka
– Max. henkilömäärä: 4

Kyseessä ei ole siis mikään pieni kumivene, vaan kunnollinen työvene, joka selviytyy monenlaisista tehtävistä ja tukitoimista, sekä pystyy kuljettamaan miehistöä ja potilaita.

Uusi apuvene 2017

Kuva SMPS:lle valmistetusta prototyypistä, joka on ollut vuonna 2016 alkaen operatiivisessa toiminnassa Kemissä.

Meripelastusseuralle hankitaan Kemin prototyypin lisäksi yhteensä 3 apuvenettä, joista kaksi siis tulee Pirkanmaalle.

Apuveneet omistaa Suomen meripelastusseura RY, mutta paikallisyhdistykset (kuten Pirkanmaan yhdistys) maksaa veneestä 15% omavastuun. Tämän vuoksi Pirkanmaalla etsitään nyt tukijoita veneen rahoittamiseksi.

Miksi uusi vene tarvitaan

Tampereelle sijoitettu nykyinen apuvene, Av Särkkä, on lähestymässä käyttöikänsä loppua. Lisäksi se ei täytä enää niitä vaatimuksia, joita nykyaikaiselta meri- ja järvipelastusyksiköltä vaaditaan.

Av Särkkä

Av Särkkä ajoharjoittelussa aallokossa.

Vuonna 2016 eläköityvä Av Särkkä on valmistettu vuonna 1989. Siinä on 50hv moottori ja se saavuttaa kahden henkilön kuormalla noin 28 solmun huippunopeuden. Se on neljä metriä pitkä ja leveimmältä kohdaltaan noin 1,8m leveä.

Valkeakoskella uusi apuvene tulee korvaamaan aiemmin poistunutta vanhaa viittavenettä. Valkeakoskella uusi apuvene tullaan säilyttämään trailerilla ja se voidaan tarvittaessa nopeasti siirtää sopivaan paikkaan vesistön rannalla mahdollisimman nopean kohteen saavuttamisen mahdollistamiseksi. Valkeakosken asemalla apuveneellä on merkittävä vaikutus nimenomaa kohteen saavuttamisen kannalta, sillä vesistössä oleva kanava on muuten hidasteena liikkumisen osalta.

Uusi apuvene kuljettaa maksimissaan neljä henkilöä ja on sen vuoksi parempi vene koulutuskäytössä kuin aiemmat vastineet. Se kestää kolhuja vanhoja vastineita paremmin, joka on tärkeää työveneelle ja koulutuskäyttöön tulevalle pelastusveneelle.

Video uuden veneen käsittelystä löytyy täältä: http://www.lapinkansa.fi/videot/tallainen-on-kemin-meripelastajien-uusi-pelastusvene/33315D38

Uudella apuveneellä on merkittävä vaikutus Pirkanmaan järvipelastustoimintaan. Veneen hankinnasta tuleviin kuluihin Pirkanmaalla etsitään tukijoita.

Pirkanmaan meripelastajat tarvitsevat tukea

Pirkanmaan meripelastajilla on onneksi useita tukijoita ja yhteistyökumppaneita.

 • Pirkanmaan pelastuslaitos
 • Vakuutusyhtiö Turva
 • Valkeakosken energia
 • Meclift
 • Mainostoimisto Värikäs
 • Gronlund Palvelut
 • Tampereen sähkölaitos
 • Kraftpoint
 • Lempäälän venekuljetus Sami Rauhala
 • Reittitiimi
 • OR-Tekniikka

Uudet kustannukset aiheuttavat sen, että tarvitsemme lisää tukijoita. Lähtekää tukemaan toimintaamme!

Tukijamme hyödyntävät yhteistyötämme usealla eri tavalla, kuten somessa ja asiakaslehdissään. Toimintamme tukeminen on osoitus yhteiskuntavastuusta. Tukijoille järjestetään meripelastukseen liittyvää ohjelmaa vuosittain.