Kansimieheksi 2014: tulokaskurssilla

Pirkanmaan Meripelastusseuran koulutus alkaa tulokaskurssilla, jossa käydään läpi perusasioita kuten varusteita ja niiden huoltoa, solmujen solmimista ja muuta mukavaa. Kouluttajina toimivat koulutusvastaavat ja yhdistyksen aktiivit. Koulutusten kautta olen tutustunut moniin miehistön jäseniin, mikä helpottaa aikanaan siirtymistä hälytysmiehistöön.

Ensimmäinen oppi seuran tavoille oli turvajalkineiden mukaan ottaminen harjoituksiin. Kesä 2013 jatkui lämpimänä hyvin pitkään ja lähdin ensimmäisiin harjoituksiin sortseissa ja sandaaleissa. Se ei ollut parhain varustus Naistenlahden viranomaislaiturin karhealla metalliritilällä, saati aluksen konetilassa jossa piipahdimme myös. :) Jatkossa vaelluskengät ovat suojanneet varpaita ja nilkkoja.

Tulokasryhmämme on päässyt heti toimiin eikä tutustumisleikeille ole ollut aikaa. PV417 -aluksen moottorien huutaessa esittäydyimme harjoitusparini Antin kanssa ensimmäistä kertaa VHF-radion kautta. Irrotimme ja kiinnitimme alusta laituriin yhteistoimintaa harjoitellen. Teemme harjoitukset työpareittain, sillä kaveri lisää turvallisuutta ja tietenkin puuhat saadaan ripeästi valmiiksi.

Näsijärvellä

Kuvassa harjoitellaan alukseen nousemista ilman tikkaita, kirjoittaja chillaa taaempana lämpöä säästellen.

Pelastautumisharjoitukseen pukeuduin ensimmäistä kertaa pelastautumispukuun, jossa tarkeni uida syyskuisessa Näsijärvessä. Puku ja pelastusliivit kelluttivat mukavasti, mutta uinti vaati totuttelua kun jalat pyrkivät pintaa kohden. Yksi kouluttajista oli vedessä valvomassa toimintaamme kun harjoittelimme HELP-asentoa ja hudlaamista ryhmässä. HELP-asennossa (Heat Escape Lessening Posture) kelluminen vähentää lämmönhukkaa vedessä.

Illan päättäneessä harjoituksessa kouluttajamme hakivat toden tuntua skenariolla, jossa jätimme aluksen ”tulipalon vuoksi” heidän poistuessa paikalta. Jäimme kellumaan ryhmässä keskelle pimeää Näsijärveä tietämättömyyden vallassa. En ollut pukenut fleece-väliasua pelastautumispuvun alle ja myöhäisessä illassa jäähtynyt vesi alkoi kylmettää ensikertalaista monen tunnin harjoittelun jälkeen. Kun hampaat alkoivat kalista, sain lämmitellä huddle-ryhmän keskellä joss vesi on hieman lämpimämpää. Lopulta SMPS Pirkanmaan miehistö saapui meitä pelastamaan. Kajuutassa odotti vaihtovaatteet ja pipo, kotona oloa kohensi kuuma kaakao.

Pirkanmaan Meripelastajien lokikirjassa etenee juttusarja Kansimieheksi 2014, joka seuraa vuoden 2013 elokuussa alkaneen tulokaskurssin kouluttautumista kansimieheksi. Sarjassa seurataan Annan vaiheita matkalla kansimieheksi ja hälytysmiehistöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *